Uhelse kan skyldes stress og dårlig søvnkvalitet
Nyere forskning viser at mange livssykdommer og andre
sykdommer utløses eller påvirkes av for mye stress og dårlig søvnkvalitet,
fordi livsstilen påvirker immunforsvaret og immunforsvaret påvirker risikoen
for sykdom og graden av tilheling.
«Jo mindre du sover, desto kortere lever du, statistisk sett. Det finnes knapt en kronisk sykdom som ikke er knyttet til søvnmangel over tid.» - Ole Petter Hjelle, lege og hjerneforsker.
«Stress riktig, sov bedre, yt mer og lev lenger» - Torkil Færø, lege og forfatter.
«Tænk, hvis vi kunne have travlt uden at blive syge af det. Og vi kunne blive i stand til at håndtere de udfordringer, livet byder os, hvad enten det er overarbejde, skilsmisse eller noget helt tredje, uden at blive påvirket i en sådan grad, at vi er nødt til at sygemelde os. Tænk, hvis vi kunne bremse udviklingen af stressrelaterede sygdomme som for eksempel angst og depression. Og tænk, hvis vi alle sammen oplevede en bedre arbejdsdag. En arbejdsdag med trivsel og et fælles fokus på at håndtere udfordringerne, når de opstår, og inden de udvikler sig til større problemer og stress. Det er muligt!» - Helle Folden Dybdahl (spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi), Jesper Karle og Lars Aakerlund (begge spesialleger innen psykiatri).
Det finnes enkle metoder og øvelser som kan redusere stress og øke søvnkvaliteten, slik at de lett kan læres og brukes av alle.
Uansett hva du velger av metoder/øvelser, så kreves det en jevnlig egeninnsats over tid. Derfor er det viktig at du ønsker deg bedre helse, velvære og hvis aktuelt, å stå i jobb.
Når en starter en slik prosess, kan det være motiverende å ha en veileder/coach eller delta på kurs og samlinger med flere som har samme formål.
Etter flere år med stress, dårlig søvnkvalitet og livsskriser, var jeg mentalt utslitt og tappet for energi. For å få et bedre liv, måtte jeg ta grep.
Ved hjelp av veiledning, målbevissthet, stahet, mental trening og fysisk aktivitet, fikk jeg det mye bedre. I dag er øvelsene blitt en del av min hverdag, på lik linje med mange andre aktiviteter.
Da jeg startet min snuoperasjon for noen ti-år siden, var det lite forskning på mye av det jeg drev med; spesielt mental trening, men mange, inkludert meg selv, snakket om de gode effektene. I dag er det annerledes, for nå viser nyere forskning hvorfor og hvordan metodene virker. I tillegg har repertoaret av metoder og øvelser økt i takt med ny kunnskap.
Jeg har samlet min kunnskap i nettkurset «Trening for energiske hjerner», som er et mentalt treningsprogram utviklet med basis i forskning og erfaringer innen hva som gir helse og velvære, og hva som kan gi sykdom. Det er utviklet for å gi hjernen din en indre ro og styrke, slik at du ved å trene over tid, kan få mer ro, mindre tankemylder, en klar hjerne og bedre helse.
For å utvikle dette nettkurset har jeg brukt min egen erfaring og kompetanse, lest haugevis med bøker og nyere forskningsartikler fra anerkjente og kvalitative kilder.
Det var viktig for meg å gjøre kurset enkelt, lettfattelig og faglig godt, slik at det kan gi effekt, inspirasjon og muligheter for deltakerne til å sette av tid til å gjennomføre øvelsene og å trene. I tillegg til nettkurset kan jeg, om ønskelig, gi individuell veiledning/oppfølging.
Målgruppen er alle voksne mennesker som ønsker å oppnå bedre helse og/eller velvære. Jeg vil spesielt anbefale kurset til de som sliter med helsa og er mye borte fra jobb.
👉 Nederst kan du bestille vår gratis e-bok i stressregulering, som gir deg en smakebit av innholdet i nettkurset.
Nettkurset har oppstartdatoer 2 ganger pr. år og kombineres med digitale samlinger, men kan også tilbys utenom som en del av pakke i en individuell sykefraværsoppfølging.
Som arbeidsgiver kan det være mulig å søke NAV om tilskudd for å hjelpe disse arbeidstakerne; såkalt tilskudd til Ekspertbistand.
Jeg er godkjent av NAV for å bistå arbeidsgiver og ansatte som ekspert. Hvis du ønsker mer informasjon, ta gjerne kontakt med meg på sylvi@hrforvaltning.no.
Blogg skrevet av spesialist i arbeidshelse, Sylvi Helland